Mechelen en Antwerpen

10 november 2025 - Antwerpen, België

Op vrijdag 24 oktober gingen wij, de leerlingen van Toerisme samen met de Sportklas, op uitstap naar Mechelen en Antwerpen. Het werd een dag vol nieuwe indrukken, leermomenten en mooie ervaringen. Ik keek ernaar uit om niet alleen nieuwe dingen te leren, maar ook om samen met mijn klasgenoten iets bijzonders te beleven buiten de schoolmuren.

Dossin Kazerne

Onze eerste stop was de Dossin Kazerne in Mechelen. Ik was er al eens eerder geweest, maar dit keer beleefde ik het bezoek op een heel andere manier. Omdat ik de tentoonstelling al kende, kon ik nu met meer aandacht luisteren en nadenken over de verhalen achter de foto’s en objecten. De gids vertelde over de Holocaust, over hoe duizenden Joden vanuit deze kazerne werden gedeporteerd naar concentratiekampen.

De fotomuur

Een moment dat me diep raakte, was de fotomuur in de Dossin Kazerne. De muur is enorm groot en bestaat uit duizenden foto’s van mannen, vrouwen en kinderen die vanuit Mechelen zijn weggevoerd. Waar geen foto is, zie je een grijs silhouet, een leeg gezicht dat net zo veel zegt.

foto muur

Wat me deze keer extra raakte, was het thema sport tijdens de Holocaust.
Vandaag denken wij bij sport aan vrijheid, vriendschap, gezondheid en plezier. We sporten om ons goed te voelen, om samen te werken en om onszelf uit te dagen. Maar in die donkere periode was dat heel anders.

Voetbalvelden en misleiding

De gids vertelde dat er op sommige plaatsen in de kampen voetbalvelden waren. Nieuwe gevangenen die niet wisten waar ze naartoe gingen, werden eerst naar deze velden gebracht. Het zag eruit alsof er mensen gelukkig leefden, dat het een normale, veilige plek was. Maar dat was niet zo. Het was een misleidend toneel, bedoeld om de gevangenen gerust te stellen en de ware situatie te verbergen.

Kazerne dossin 2Kazerne dossin 4

Zodra de nieuwe gevangenen waren aangekomen, werden ze verdeeld in groepen. Sommige mensen werden naar gastkamers gestuurd, anderen werden naar een kamer geleid om te douchen. Maar die kamers waren geen gewone douches  veel van hen werden er direct vermoord. Het is bijna niet te bevatten dat sport en gewone dagelijkse dingen werden gebruikt om mensen te misleiden en te vernietigen.

Sport in de kampen

In andere gevallen mochten sommige gevangenen voetbal spelen, rennen, of zelfs boksen, maar altijd onder dwang of toezicht. Het was geen plezier of vrijheid. Sport was een manier voor de nazi’s om macht te tonen en controle uit te oefenen. Het deed me beseffen hoe groot het verschil is met hoe wij vandaag sporten wij doen het voor gezondheid, plezier en samenhorigheid.

Kazerne dossin 5Kazerne dossin 6Kazerne dossin 8

Van Mechelen naar Antwerpen

Na dit intense bezoek vertrokken we naar Antwerpen, waar we het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) bezochten. Het museum was prachtig groot, licht en vol indrukwekkende kunstwerken. Sommige schilderijen waren eeuwenoud, andere modern. Het was mooi om te zien hoe kunst mensen verbindt, emoties uitdrukt en verhalen vertelt, net zoals sport dat kan doen, maar op een positieve manier.

KMSK5KMSK10KMSK2KUNST

Dit museum is één van de grootste en bekendste musea van België. Het gebouw alleen al is indrukwekkend groot, licht en prachtig ingericht. Binnen ontdekten we schilderijen, beelden en moderne kunst van beroemde kunstenaars.

De kunst gaf me een ander gevoel dan de ochtend. Het maakte me blij, rustig en nieuwsgierig. Het liet zien dat mensen op veel manieren hun gevoelens en ervaringen kunnen uitdrukken, en dat kunst een manier kan zijn om emoties te delen.

Het museum en interactieve opdrachten

In het museum leerden we veel over kunst uit verschillende periodes. We zagen oude meesterwerken van Rubens en Van Eyck, maar ook moderne en abstracte kunst. Sommige schilderijen maakten me rustig en blij, andere lieten me nadenken over het leven en de wereld.

KUNST 7KMSK9KMSK11KMSK4

Wat dit bezoek extra bijzonder maakte, waren de interactieve opdrachten. We mochten actief deelnemen vragen beantwoorden over de kunst, bepaalde schilderijen beter bekijken, en ontdekken wat de kunstenaars wilden zeggen. Zo leerden we niet alleen kijken, maar ook nadenken over wat kunst kan betekenen. Het was interessant om te zien hoe kunstenaars hun gevoelens en ideeën uitdrukken, en hoe wij dat kunnen begrijpen of interpreteren.

INTERACTIEVE 6INTERACTIEVE
Ik heb geleerd dat sport al heel lang bestaat, maar dat de betekenis ervan sterk kan verschillen. Toen was sport soms een middel om mensen te controleren of te misleiden, terwijl het nu iets is van vrijheid en plezier.
Ik heb ook geleerd dat kunst al eeuwenlang mensen helpt om gevoelens en verhalen te delen. En ik heb geleerd dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Wij mogen vandaag sporten, leren en leven in veiligheid.