MaakleerFest 2025

29 september 2025 - Leuven, België

Mijn ervaring bij MaakleerFest 2025

Afgelopen zondag 21 september mocht ik meehelpen bij MaakleerFest in Leuven. Voor wie het niet kent: dit is een bruisend festival rond creativiteit, leren en duurzaamheid, waar iedereen van jong tot oud kan ontdekken, maken en experimenteren.

Wat is de Maakleerplek?

De Maakleerplek voelt een beetje als een creatieve speeltuin voor volwassenen én kinderen. Het is een plek waar je alles kan doen: van technische workshops zoals solderen of 3D-printen, tot artistieke projecten zoals textielweven, cyanotypie of druktechnieken. Je kan er ook leren hoe je apparaten herstelt, deelnemen aan circulaire projecten, of gewoon rondwandelen en inspiratie opdoen.

Wat ik zo mooi vind aan deze plek, is dat leren en creëren hand in hand gaan. Je kan er letterlijk je handen vuil maken, dingen proberen die misschien niet meteen lukken, en toch iets waardevols maken.

Mijn voorbereidingen

Het festival begon voor mij al op de vrijdag van de week ervoor en de vrijdag van de festivalweek. Die dagen stonden volledig in het teken van voorbereiden. Ik hielp met allerlei klusjes:

Flyers uitdelen in de buurt en aan scholen om mensen warm te maken voor het festival. Het was leuk om te merken hoe nieuwsgierig mensen waren als je vertelde wat er te beleven viel.

Flyers makleerfest   flyers

Borden en signalisatie ophangen, zodat bezoekers makkelijk hun weg konden vinden tussen workshops, makersmarkt en panelgesprekken. Soms was het een hele puzzel om alles op de juiste plek te hangen.

maak2 KONNY

Tafels en stoelen klaarzetten voor workshops en gesprekken. Ik heb zeker een paar keer gedacht: “Dit wordt zwaar!” Maar als je dan ziet hoe alles op z’n plek staat, geeft dat echt voldoening.

Naamkaartjes en badges klaarmaken voor vrijwilligers en deelnemers. Het was klein werk, maar wel belangrijk; iedereen moest zich welkom voelen.

maaknaam

Na de voorbereiding voor de Maakleerplek maakten we een stadstour in Leuven. We bezochten onder andere het Sluispark en het Begijnhof.

Festivaldag zelf

Op de dag zelf was de sfeer gewoon magisch. Mensen kwamen enthousiast binnen, kinderen renden van workshop naar workshop, en overal hoorde je gelach en gesprekken over wat mensen aan het maken waren. Onze Toerisme leerlingen hielpen bij het ontvangen van bezoekers, begeleidde workshops en zorgde dat alles vlot verliep.

maakleerfest zondag   zonny